La Federació Andorrana de Fotografia i Cinema Amateur i Vídeo des de fa una temporada ha renovat la pàgina web de la FAF. Per aquest motiu, per fer-la més eficaç i àgil va incorporant fotògrafes i fotògrafs amb col·leccions d´imatges a més d’informació relacionada amb la fotografia.

El fotògraf australià Korske Arava va proposar la celebració del dia mundial de la fotografia i cada any des del 2007 el celebrem el dia 19 d’agost.

Voldria recordar el motiu de triar el 19 d’agost. El mateix dia de l’any 1839, el francès Louis Dagerre presentà a l’Acadèmia de Ciències el seu últim invent: el daguerreotip, que permet capturar imatges per mediació d’un procés químic.

Doncs, des de llavors en el món celebrem el dia mundial de la fotografia.

Des de l’any 2007 s’organitza un concurs de fotografia i pot participar qualsevol fotògraf/a del món i la recaptació que s’obté es destina a una organització per a l’atenció sanitària infantil. Dit de passada quan es va iniciar l’any 2007 hi va haver 250 participants. Avui en dia han passat més de 500 milions de persones.

La federació andorrana forma part de la FIAP (Federació Internacional de l’Art fotogràfic) i de l’Acadèmia de fotografia FIAP. Avui dia 7 de març, en el marc de les conferències telemàtiques que organitza aquesta organització i per mediació de l’Acadèmia, la fotògrafa afgana Farzana Wahidi, donarà una conferència que podrem seguir tots els que vulguin connectar-se i que ens delectarà amb la seva obra.

La FIAP considera que aquesta conferència telemàtica és un motiu per celebrar a l’ensems el dia de la dona fotògrafa; i que dintre la FIAP en l’actualitat en tenim més de 150 fotògrafes.

Si em permeteu em plaurà recordar unes quantes fotògrafes que han deixat una empremta important en el món de la fotografia. No les citaré totes, però si algunes perquè les considero importants:

Joana Biarnés, fou la primera fotoperiodista espanyola que aconseguí imposar-se als tòpics sexistes durant la dictadura franquista. Deixà fotografies històriques del franquisme i la transició a la democràcia espanyola. Diré a més que amb Jesús Hermida cobri el reportatge de la visita del grup musical Els Beatles a Barcelona i fotografià també entre altres a Roman Polanski.

Cristina Garcia Rodero. Vaig fer un jurat amb ella fa uns quants anys; recordar a més que fou la primera fotògrafa que entra a formar part de l’agència Màgnum a més de ser la primera dona nomenada Honoris Causa l’any 2018 per la Universitat de Castella -La Manxa.

L´admirada Eva Arnold, gran foto-periodista americana morta l’any 2012. Fou considerada una de les millors fotògrafes del segle XX. Tingué el privilegi de fotografiar les grans icones del moment: Marilyn Monroe, Yves Saint Laurent, Malcom X o Jerry Falwell. Va saber combinar perfectament el color amb el blanc i negre.

Martha Holmes fou una de les tres fotògrafes de la revista Life i una de les 10 fotògrafes dels Estats Units més considerades. La seva carrera fotogràfica estigué sempre unida als esdeveniments polítics del segle XX. Pogué fotografiar a Salvador Dalí i a la seva esposa Gala.

Una altra gran fotògrafa: Isabel Steve Hernández “Colita” fotografià a García Márquez, Orson Wells, Carmen Amaya. Ana María Matute o Terenci Moix. Obtingué el premi nacional de fotografia l’any 2014.

Nan Goldin, segons la premsa considerada com una de les fotògrafes més important del segle XX per l’aportació al retrat documental d’una gran part de la societat i d’una realitat, que moltes vegades el gran públic ignorava. Li posaren el sobrenom de “Queen del underground”, per l’estudi de les diferents identitats sexuals i de gènere, especialment el moviment “Dragqueen“.

I per finalitzar, encara que podria citar-ne unes quantes més voldria mencionar a la fotògrafa mexicana Maria Paula Martínez Jáuregui, bona amiga, viatgera incansable des de les altures del Kilimanjaro a l’Índia i en els últims sis mesos acompanyants als metges en els hospitals fent un reportatge importantíssim sobre la pandèmia de la COVID. La podrem veure a l’Acadèmia Fotogràfica de la FIAP quan retorni de la selva mexicana de cobrir un esdeveniment.

La Federació andorrana és una associació petita com el nostre país, però no deixa que dintre la petitesa honrem a les fotògrafes que treballen aquest noble art de la fotografia.

Em plau citar especialment a la Montserrat Altimiras professora de fotografia al Centre d’Art del Comú d’Andorra la Vella que imparteix classes des de fa anys. Desitgem des d’aquestes ratlles dir-te que no defalleixis i continuïs ensenyant la fotografia a totes aquelles persones que desitgen aprendre.

Faig extensiu també el nostre agraïment a totes les fotògrafes periodistes que en els diferents mitjans de comunicació d’Andorra fan possible la difusió de les imatges en els rotatius respectius. Així com a les fotògrafes que col·laboren en els diferents comuns aportant les seves imatges per la informació.

A totes les amants de la fotografia que des del seu anonimat fan possible la participació en la pàgina web de la FAF aportant una fotografia per difondre-la per al coneixement de tots nosaltres.

Desitjo sincerament que la participació en la conferència de l’Acadèmia de fotografia de la FIAP de Na Farzana Wahidi del pròxim dia 7 de març sigui majoritària i desitjar que cada vegada més hi hagi més afició i s’incrementi la participació de les dones fotògrafes en el món fotogràfic.

Felicitats! Endavant i coratge!

Joan Burguès Martisella

President  de la Federació Andorrana de Fotografia

Les autores:

 • Montserrat Altimiras
 • Carol Baeza
 • Vivi Besolí
 • Martina Comelles
 • Romina Dolonguevich
 • Desiréé de Haro
 • Katia Mariano
 • Diana Martin
 • Núria Moreno
 • Anna Morillo
 • Àngela Peguero
 • Jimena Potenza
 • María del Mar Sánchez
 • Dolors Torres
 • Meritxell Vázquez.